terug naar alle inzichten

Figma: Het transformeren van creatieve visies naar werkende Code

applicatie
website

Figma is een prototyping tool die webdesigners helpt websites te ontwerpen. Ondertussen is het de tool die gebruikt wordt door elke webdesigner. Maar de grote winst van Figma zit hem in het feit dat je het ontwerp kan vertalen naar code.

Er zijn vandaag verschillende tools in opkomst om u te helpen uw website of app-idee vorm te geven. De recentere oplossing is Figma, een eenvoudige gebruiksvriendelijke gebruikersinterface en ook nog eens ongelooflijk functioneel. Het is een browser applicatie, je hoeft dus niets te installeren. We gebruikten Figma veelal als prototype-tool om ontwerpen van websites of applicaties aan de klanten te kunnen demonstreren. Zij krijgen op die manier een 'dummie' van hun concept te zien. Zo kan de klant ook de verschillende flows zien en er wordt samengewerkt om de flows te optimaliseren in een primaire fase van de ontwikkeling.

Een UI/UX Designer gegbruikt vandaag alleen nog Figma. Zowel voor het prototypen als voor het ontwerpen van de interface en soms de animaties. Er kan met verschillende mensen tegelijkertijd aan één model gewerkt worden, zo kunnen we in een paar uur tijd een volledige website of applicatie uittekenen. Designers gebruiken het voor het ontwerpen van websites, social media posts of nog andere doeleinden. Programmeurs gebruiken het om met behulp van Figma snel de gewenste stijlen te exporteren.

Je kan je Figma ontwerp converteren naar HTML, maar zelfs met de juiste instellingen net zo goed naar Wordpress.

Het omzetten van ontwerpen naar code is één van de belangrijkste onderdelen aan het worden van Figma en maakt het zo uniek. De ontwikkelaar kan de convertie bijsturen maar het heeft een enorme impact in de ontwikkeling als de code al voor 80% gegenereerd wordt.