terug naar alle inzichten

Van idee tot impact, Hoe ziet onze toekomst er uit met AI?

applicatie
strategie
marketing
AI

Bij de afsluiting van onze drie-delige insight nemen we je mee in de wereld van AI op een begrijpelijke manier. Hoewel AI op zichzelf niet onoverkomelijk complex is, zijn er nog veel aspecten te ontdekken. In dit derde deel richten we ons op de transformatie van de wereld door AI.

De trouwe lezer krijgt mogelijk enige angst na inzicht 1 (AI introductie) & inzicht 2 (prompt-engineering). Het is een mengeling van opwinding en zenuwen, omdat je zo nieuwsgierig bent naar wat ons te wachten staat. Maar er is ook dat stemmetje in je hoofd dat je waarschuwt: "Ben je echt zeker dat je wilt weten wat de toekomst in petto heeft? (:"

De ontwikkelingen gaan razendsnel, en ik overdrijf niet als ik zeg dat alles wat ik nu zeg morgen al achterhaald kan zijn. Het AI-landschap zal morgen ongetwijfeld anders zijn.

De toekomst voor jou en mij

Voor jou en mij zal er in grote lijnen niet veel veranderen. Hoewel banen bedreigd kunnen worden, zullen ze niet volledig verdwijnen. In het meest extreme geval zullen banen evolueren en transformeren onder het juiste toezicht en de juiste bescherming. Het belang van prompt engineering zal blijven toenemen. Net zoals we vandaag onze Excel-vaardigheden beoordelen met een score van 4 op 5 op ons cv, zullen we in de toekomst ook onze promptvaardigheden aan dat lijstje toevoegen. Mensen zullen nog steeds nodig zijn om input te leveren aan programma's en de output te controleren. Wat we nodig zullen hebben, is meer moderatie op elk gebied om de kwantiteit van AI om te zetten in kwaliteit.

De toekomst voor AI

In slechts drie maanden tijd, sinds AI voor het grote publiekelijk toegankelijk werd, zien we dat het overal al geïntegreerd is als een extensie of plugin. Bedrijven zoals Apple, Google, Azure en Microsoft hadden al eerder AI-integraties, maar pas sinds januari 2023 hebben ze revolutionaire vooruitgang geboekt. Intelligentie zal software zoals we die vandaag kennen volledig veranderen.

Wat voor mensen jaren kan duren om te analyseren, kan AI binnen enkele weken doen. In de nabije toekomst zullen we hier veel gevolgen van zien in de farmacie, technologie en biologie.

Verder is de vooruitgang van AI koffiedik kijken. Het maakt zichtzelf efficienter dus is het erg moeilijk om in te schatten op welke termijn we nieuwe grote stappen gaan zien.

Ecologische impact

Nieuwe technologie is zelden milieuvriendelijk geweest. Doordat technologische innovatie veel sneller gaat dan de impact ervan op economische en ecologische schaal, blijft het vaak een uitdaging om bij te blijven. Pas na verloop van tijd kunnen we de werkelijke gevolgen ervan in kaart brengen. Er zijn nu al speculaties dat de grote serverparken die nodig zijn om voldoende rekenkracht voor AI te leveren, schadelijk zijn voor het milieu vanwege grondstofontginning en energieverbruik.

Hoewel er veel pessimisten zijn, zijn er eveneveel optimisten die een tegengewicht bieden. Enkele kleinschalige studies suggereren dat het elektriciteitsverbruik voor één prompt lager kan zijn dan aanvankelijk werd gedacht.

Opmerking: Het is belangrijk op te merken dat er momenteel beperkte en kleinschalige studies beschikbaar zijn over het energieverbruik van AI-systemen. Het is een onderwerp dat nog verder onderzoek en monitoring vereist om een volledig beeld te krijgen van de ecologische impact.

Enkele valkuilen

Je kunt met een gerust hart gaan slapen, AI is een positief verhaal. Toch wil ik in dit laatste gedeelte enkele zorgwekkende aspecten benoemen waar we niet omheen kunnen.

AI-chatbots zijn getraind om het meest geschikte antwoord te geven op basis van de ontvangen informatie en jouw verwachtingen. Op dit moment is AI nog een onontgonnen terrein. De integraties schieten als paddenstoelen uit de grond en hebben allemaal hun eigen zwaktes. Door de brede mogelijkheden is het gemakkelijk om verdwaald te raken.

Wat betreft de gegevensverwerking van ChatGPT: verwijdering kan worden aangevraagd volgens de GDPR-richtlijnen. ChatGPT is niet direct verbonden met internet om antwoorden voor jou op te zoeken, daar hebben we al Google voor. Maar het verzamelt wel gegevens en gebruikersgedrag, wat jammer is omdat we daar ook al Google voor hadden. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je een formulier invult en opeens een puzzel moet oplossen voordat je het kunt verzenden. Wanneer je druk bezig bent met het aangeven van verkeerslichten om te bewijzen dat je geen robot bent, train je eigenlijk de Google AI.

ChatGPT is oorspronkelijk gestart vanuit een utopisch manifest dat de technologie open source en toegankelijk moest blijven voor iedereen. Dit jaar kwamen ze er echter achter dat deze technologie enorm duur is om te ontwikkelen en te onderhouden. Als logisch gevolg worden al deze nieuwe tools geleverd met extra licenties en prijzen. Snel en veel content creëren is misschien gemakkelijk, maar zeker niet goedkoper dan vroeger.

Investering in tijd en opleidingen zal in de meeste bedrijven moeten toenemen. We moeten flexibel en aanpasbaar zijn als nooit tevoren, omdat het tempo van verandering ongekend is in de menselijke geschiedenis.

Er zal een grotere behoefte zijn aan ervaren experts in hun vakgebied. We zijn op zoek naar jonge, gedreven werknemers met minstens 6 jaar ervaring. Het klinkt misschien als een contradictie, en dat is het ook. Helaas zal de industrie steeds vaker om deze combinatie vragen om bij te kunnen blijven. Jongeren zijn snel vertrouwd met nieuwe technologieën, maar het vergt enige ervaring en volwassenheid om de output te valideren en verder te oriënteren.

Sneak peek

Tijdens de jaarlijkse Microsoft Build showcase werden enkele indrukwekkende AI-integraties onthuld voor alle Office-programma's. Als de op een na grootste aandeelhouder van OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT), heeft Microsoft veel te bewijzen. Bekijk deze 7-minuten durende video om een glimp op te vangen van de belangrijkste innovaties.

Bron CNET www.youtube.com/watch?v=6PRiAexITSs